Αναγκαία η τουριστική ανάπτυξη της Μακεδονίας

Αναγκαία η τουριστική ανάπτυξη της Μακεδονίας

Αρ. Πρωτ. 15737/04.05.2011

Προς Υπουργό:

- Πολιτισμού & Τουρισμού

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας, έχει δημιουργήσει προβλήματα και αποτελεί τροχοπέδη για την ενίσχυση του τουρισμού. Ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας και οι ενέργειες για την ενίσχυσή του πρέπει να είναι άμεσες. Παρατηρείται, όμως, έλλειψη πολιτικής βούλησης από το αρμόδιο Υπουργείο και απουσία πρωτοβουλιών για την ανάκαμψη του αρνητικού κλίματος και την προώθηση ενεργειών, που θα φέρουν τουριστική ανάπτυξη σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Η χώρα μας μπορεί να μετατραπεί σε πηγή εισροής τουριστών, αρκεί να υπάρξουν οι κατάλληλες ενέργειες.

Επιτακτική είναι η ανάγκη εκσυγχρονισμού και στελέχωσης των μεθοριακών σταθμών, καθώς ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τουρίστες και επισκέπτες, είναι η κακή εικόνα και η ελλιπής στελέχωση των μεθοριακών σταθμών, κυρίως τους θερινούς μήνες που είναι έντονη η τουριστική κίνηση. Ακόμη, η απλοποίηση των διαδικασιών για τη χορήγηση βίζας είναι μια από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης πολίτες, ώστε να τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα μας. Ιδιαίτερα για τους πολίτες που προέρχονται από τη Ρωσία και την Ουκρανία, οι οποίοι δίνουν δυναμικό παρών στην τουριστική αγορά. Επίσης, η ανάπτυξη του τουρισμού πόλεων, μπορεί να ενισχύσει την τουριστική αναβάθμιση της Βόρειας Ελλάδας, με αποδράσεις τουριστών για διήμερα ή τριήμερα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην 37η θέση στον κατάλογο των δημοφιλέστερων προορισμών της Ευρώπης. Απαιτούνται ουσιαστικές πολιτικές κατευθύνσεις και πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να αναβαθμιστεί τουριστικά η Μακεδονία και να εισρεύσουν τουρίστες προς τη χώρα μας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να αναβαθμιστεί τουριστικά η Μακεδονία και να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών και επισκεπτών;

Απάντηση Υπουργείου